Infecţiile urinare

Infecţiile urinare sau cistitele, cum sunt denumite în limbaj popular, sunt declanşate de acţiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afecţiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri.

Boala este întâlnită mai des la femei, dar și bărbații de vârsta a treia sunt predispuși la ea. Acest tip de infecții apare din cauza faptului că diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplică și, în timp, duc la modificări în funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare.

Statisticile mondiale menționează faptul că infecțiile urinare sunt cele mai răspândite infecții, mai des întâlnite chiar decât infecțiile respiratorii cu tuse și expectorație.

Femeile sunt mai predispuse la infecțiile urinare, 50% dintre acestea suferind cel puțin o dată în timpul vieții de o formă de infecție urinară. Bărbații tineri sunt rareori afectați de infecții urinare, în schimb, bărbații peste 50 ani, cu afecțiuni ale prostatei, sunt mai expuși riscului de infecții urinare.

Care sunt cauzele infecțiilor tractului urinar?

Aparatul urinar, dar şi urina în sine prezintă o serie de proprietăţi cu rolul de a preveni înmulţirea şi diseminarea ascendentă a bacteriilor prin orificiul extern al uretrei. Aceste bacterii provin cel mai frecvent de la nivelul tractului digestiv inferior şi anusului, cu care se învecinează anatomic deschiderea uretrei.

În 80 % din cazuri (valabil pentru infecţiile urinare comune) bacteria implicată este Escherichia coli ( E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului şi anusului.

Simptomele unei infecţii urinare

Simptomele unei infecţii ale tractului urinar (ITU) variază în funcţie de localizare.

Cineva poate avea o infecție urinară joasă (ITU inferioară) dacă are unele din urmatoarele simptome:
 • Durere sau arsuri când urinează (disurie)
 • Nevoia de a urina frecvent și eliminarea unei cantități mici de urină
 • Sensibilitate sau greutate în partea de jos a abdomenului
 • Urina tulbure sau urât mirositoare
 • Durere într-o parte, în spate sub cutia toracica (durere în flanc)
 • Frison și febră
 • Greață și vărsături.
ITU superioare (pielonefrite) prezintă simptome cu apariţie rapidă:
 • Febră (peste 38 grade Celsius)
 • Frison, greaţă, vărsături
 • Durere în spate sau laterală (de obicei pe o parte, aproximativ la nivelul taliei)

Complicațiile infecţiilor urinare

Ca regulă, ITU inferioare (vezica urinară – cistite; uretra – uretrite) sunt mai frecvente şi mai puţin periculoase faţă de ITU superioare (rinichi, uretere –pielonefrite).

Dacă suspectaţi apariţia unei infecții urinare, cel mai bun lucru ar fi să vă prezentaţi prompt la medicul dumneavoastră de familie. Daca medicul susţine suspiciunea dumneavoastră, vă va cere efectuarea unei analize de urină– sumarul de urină, urmată uneori de o urocultură pentru a determina tipul bacteriei implicate şi sensibilitatea acesteia la antibioticele uzuale (antibiograma).

Tratamentul infecției urinare este unul antibiotic în cele mai multe cazuri iar antibioticul este prescris de către medic ţinând cont în principal de rezultatul antibiogramei şi de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar în ciuda acestui fapt trebuie respectată cu stricteţe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la 3 până la mai multe zile în cazul infecţiilor repetate sau complicate.

Infecțiile urinare severe pot necesita spitalizare şi tratament antibiotic injectabil.

Cum putem preveni apariţia unei infecții urinare?

 • Consumaţi o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată.
 • Urinaţi imediat ce apare senzaţia.
 • Ştergeţi-vă dinspre anterior spre posterior după evacuarea vezicii urinare, evitând astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anală.
 • Menţineţi o igienă intimă exemplară.
 • Goliţi vezica urinară cât mai repede posibil după un contact sexual.
 • Evitaţi produsele igienice şi cosmetice potenţial iritante. Uzul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de duş în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante şi cafeaua sunt iritante uretrale.
 • Consumul unui pahar de suc de merişor sau unui supliment ce conţine extract concentrat de merişor zilnic se pare că scade incidenţa unei infecții urinare, având ca mecanism scăderea aderenţei bacteriei E. coli la pereţii tractului urinar, aderenţă care este o condiţie obligatorie pentru înmulţire şi infecţie.

Descoperă eWalmark cel mai simplu magazin de la Walmark

Urinal de la Idelyn
Numarul 1 in Romania pe piata suplimentelor alimentare destinate ingrijirii tractului urinar/prevenirii si tratarii infectiilor urinare

Comenzi și sfaturi la 0800 800 279 (apel gratuit)
sau 021 211 2134 (tarif normal)