Banala infecţie urinară

Descoperă eWalmark cel mai simplu magazin de la Walmark

Termenul de infecţie urinară desemnează o categorie extrem de vastă de afecţiuni. Iar dacă multe dintre acestea sunt intrate în folclor şi asociate în necunoştinţă de cauză unor simptomatologii „standard”, altele sunt foarte vag sau deloc cunoscute şi, în consecinţă, netratate adecvat. (Dr Sergiu Stegãrescu, Medic Specialist Urolog, Clinica Medlife)

Cistita este de pildã un termen hiperuzitat în special de tinerele care sunt învãtate de mame sau bunici cã orice durere în zona pelvianã este o cistitã. De multe ori, tratamentul este administrat în consecintã, acasã si din proprie initiativã fãrã a se confrunta un doctor, fãrã a se verifica dacã cistita este cu adevãrat sau nu cauza disconfortului.

Manifestãri

Urinãri dese, usturimi si durere lombarã, pelvianã sau uretralã, noptile petrecute pe drumul dintre dormitor si baie, sângerãrile sau frisoanele sunt doar câteva dintre semnalele de alarmã care ar trebui sã ne îndrume cãtre un medic specialist. Din pãcate, majoritatea persoanelor care suferã de afectiuni ale tractului urinar nu cunosc nici gravitatea problemei, nici metodele de prevenţie si cu atât mai puţin, amploarea pe care o poate cãpãta problema. Pe scurt, ne confruntãm cu o banalizare a problemelor tractului urinar. O rãcealã sau o infectie urinarã sunt aproape întotdeauna tratate ca fiind banale si în nici un caz reale amenintãri. Ba mai mult, bolnavii tind sã îsi administreze tratamente simptomatice si sã uite sau sã ignore boala odatã ce simptomele sunt înlãturate.

Ce sunt totusi aceste infectii urinare?

Sunt afectiuni inflamatorii generate de instalarea diferitelor microorganisme la nivelul aparatului urinar. Aici ele se multiplicã si determinã în timp modificãri în functionarea normalã a rinichilor si a cãilor urinare. Ca localizare în organism, aceste infectii se întâlnesc atât la nivelul aparatului urinar inferior (uretra sau vezica urinarã) cât si la nivelul aparatului urinar superior (uretere, rinichi). În cele mai multe cazuri, infectiile au un caracter recidivant, motiv pentru care este esential ca ele sã fie tratate cu maximã seriozitate încã de la prima depistare a problemei.

Predispozitii

Existã o serie de predispozitii determinate de factorul sex. Astfel, femeile au sanse mult mai ridicate de a contacta infectii ale tractului urinar din cauze anatomice si fiziologice. La rândul lor, reprezentantii sexului masculin sunt expusi problemei când acestea se asociazã unor malformatii renale, unor modificãri anatomice la nivelul aparatului urinar – adenom prostatic, purtãtori cronici de sondã - sau chiar unor manevre medico-chirurgicale. Indiferent însã de sex sau vârstã, agentii patogeni sunt principala cauzã a acestor infectii. Aceştia acced tractul urinar fie pe cale ascendentã (adicã din uretrã în vezica urinarã sau în timpul actului sexual, din vezica urinarã, prin ureterã pe cale ascendentã pânã în rinichi), fie pe cale sangvinã (şi aici vorbim în special de pãtrunderea agenţilor patogeni în sânge şi implicit în rinichi pornind de la un alt focar de infecţie) şi bineînţeles pe cale directã (prin intermediul instrumentarului urologic). Dincolo de toţi aceşti factori existã şi o suitã de situaţii şi probleme care pot favoriza instalarea unei infecţii urinare, şi aici vorbim de colitã, constipaţie cronicã, afecţiuni biliare, calculi renali, tulburãrile de evacuare a urinei, infecţiile genitale.

Atenţie însã!

Deşi existã o suitã de simptome care conduc diagnosticul medicului spre infecţie urinarã, este absolut necesarã stabilirea exactã a germenului care a produs infecţia prin teste de laborator. Fiecare bacterie este sensibilã la anumite tratamente, de aceea administrarea de tratamente dupã ureche este total neindicatã! În cazul unei infecţii urinare acute care nu este foarte gravã, tratamentul poate dura pânã la douã sãptãmâni. Dacã vorbim însã de o infecţie cronicã, tratamentul se poate extinde chiar şi pe durata unui an. Este esenţial ca indiferent de stadiu sau caracter, infecţia sã fie tratatã cu maximã seriozitate pentru cã recidivele sunt foarte rãspândite şi de fiecare datã mai neplãcute şi mai greu de tratat.

Urinal Akut este un produs special conceput pentru îngrijirea aparatului urinar în timpul episoadelor acute cauzate de infecţiile urinare. Acesta conţine o componentã activã complet nouã Hi-PAC™, o formã concentratã de extract din merişor (Vaccinium macrocarpon). Cantitatea de extract aferentã dozei zilnice este echivalentã cu aproximativ 144.000 mg de fructe proaspete. Doza zilnicã - 2 tablete de Urinal Akut oferã un aport garantat de proantocianidoli, substanţe cu eficacitate doveditã ştiinţific* care, în aceastã concentraţie standardizatã, previn aderarea bacteriilor de pereţii uretrei şi ai vezicii urinare, în special a Escherichia coli. Urinal Akut contribuie astfel la menţinerea sãnãtãţii aparatului urinar şi ajutã la desprinderea bacteriilor fixate în pereţii tractului urinar.

* Conform Agenţiei Franceze pentru Securitatea Sanitarã a Alimentelor - AFSSA

Inapoi la articole

Sfatul specialistului
Urinal de la Idelyn
Numarul 1 in Romania pe piata suplimentelor alimentare destinate ingrijirii tractului urinar/prevenirii si tratarii infectiilor urinare

Comenzi și sfaturi la 0800 800 279 (apel gratuit)
sau 021 211 2134 (tarif normal)