Cele mai des întâlnite cauze ale infecțiilor urinare

Femeile sunt mai predispuse la infecțiile tractului urinar

articol-blog-urinal-(2).jpg
Articolul prezintă câteva dintre cele mai des întâlnite cauze ale infecțiilor urinare, dar indică și ce este o infecție urinară, cum se produce o infecție urinară, explică de ce femeile sunt mai predispuse la infecțiile urinare. Alături de cele mai des întâlnite cauze ale infecțiilor urinare, articolul prezintă și câteva din cauzele mai puțin frecvente, dar care pot conduce la afecțiuni ale tractului urinar. Sunt indicate, de asemenea, informații utile pentru tratamentul și prevenția infecțiilor tractului urinar.

Ce este infecția urinară și de ce apare?

Atunci când bacteriile din exterior pătrund în tractul urinar pot produce infecția tractului. Prezența bacteriilor în tractul urinar nu înseamnă neapărat producerea unei infecții. Vezica urinară conține bacterii și alte microorganisme care ajută la menținerea sănătății și funcționarea corectă a vezicii urinare. Bacteriile din vezica urinară nu produc infecții ale tractului urinar, ci bacteriile care ajung în uretră din exterior.
O infecție a tractului urinar se poate produce în orice parte a sistemului urinar: rinichi, uretere, vezică urinară și uretră. Cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior - vezica urinară și uretra.
Termenul de infecție urinară descrie o infecție generală care are loc în tot tractul urinar. O infecție a vezicii urinare, numită și cistită, este o infecție specifică. În această infecție, bacteriile își fac loc în vezica urinară și provoacă inflamații.

Femeile sunt mai predispuse la infecțiile tractului urinar

Oricine poate face o infecție urinară, inclusiv bărbații și copiii, dar infecțiile urinare sunt mai frecvente la femei. Adulții în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta cistită. Golirea incompletă a vezicii reprezintă un risc crescut de a suferi de cistită. Există mai multe afecțiuni medicale care pot fi legate de acest lucru, inclusiv o prostată mărită sau un prolaps de vezică urinară (o afecțiune în care vezica urinară cade sau alunecă din poziția sa obișnuită).

Femeile sunt mai predispuse la a suferi de infecții ale tractului urinar din cauza anatomiei corpului feminin. Anatomia corpului femeii contribuie la creșterea probabilității ca o infecție a tractului urinar să se producă. La femei, uretra sau tubul care transportă urina în afara corpului este mai scurtă și mai aproape de anus, unde bacteriile sunt frecvente. Bacteriile aflate în anus pot ajunge în uretră cu ușurință și pot provoca infecția tractului urinar, de exemplu  prin sexul anal neprotejat.

Cauze frecvente ale infecțiilor tractului urinar

•    bacteriile sunt cea mai frecventă cauză a infecției tractului urinar. Bacteria E. coli, care trăiește în intestin, cauzează cele mai multe infecții ale tractului urinar
•    unele metode de contracepție pot crește riscul de infecții urinare. De exemplu, spermicidele pot produce iritații ale pielii, iar bacteriile pot invada tractul urinar. De asemenea, diafragmele pot încetini fluxul urinar, iar bacteriile se pot înmulți. Dezvoltarea bacteriilor mai poate fi favorizată și de utilizarea prezervativelor nelubrifiate sau a prezervativelor cu spermicide, care pot provoca iritații
•    sexul anal neprotejat

Alte cauze posibile ale infecțiilor tractului urinar

• ciupercile pot infecta, de asemenea, tractul urinar, dar în cazuri foarte rare
• alte afecțiuni, precum o tumoare, pietre la rinichi pot bloca fluxul de urină și pot cauza acumularea bacteriilor
• alte afecțiuni, precum diabetul care reduce capacitatea sistemului imunitar al organismului de a lupta împotriva infecțiilor
• modificări hormonale în tractul urinar al femeilor însărcinate pot facilita răspândirea bacteriilor prin uretere și până la rinichi
• leziuni ale măduvei spinării sau alte leziuni nervoase care fac ca vezica urinară să fie greu de golit regulat și complet
• alte afecțiuni din cauza cărora vezica urinară nu este golită la intervale regulate și în mod complet

De asemenea, consumul insuficient de lichide poate conduce la dezvoltarea bacteriilor și producerea infecției tractului urinar.


Tratament și prevenție pentru infecția tractului urinar

O infecție urinară se poate răspândi nu numai la vezica urinară, dar și la rinichi. Dacă o infecție urinară se extinde la rinichi pot apărea complicații grave. De aceea, este recomandată tratarea rapidă a infecției urinare, din primele momente ale manifestării simptomelor. Urinal Akut conține o formulă patentată, cu extract din merișor și vitamina D, formulă concepută să ofere eliberare rapidă de disconfort și de senzația de arsură la urinare. Urinal Akut susține sănătatea tractului urinar, facilitează eliminarea patogenilor din tractul urinar, menține în limite normale diureza.

Dacă infecțiile tractului urinar se produc frecvent, este recomandat să vă adresați medicului specialist și să realizați analize medicale specifice pentru a identifica posibilele probleme de sănătate care pot contribui la infecțiile frecvente ale tractului urinar. Tratamentul infecției urinare presupune, de obicei, administrarea de antibiotice de către medic. Consultul medicului specialist este întotdeauna recomandat, iar un stil de viață sănătos și consumul de apă regulat, conform recomandărilor medicilor pot ajuta atât la prevenirea infecțiilor tractului urinar, cât și la sănătatea întregului organism. Afla mai multe informații importante despre infecțiile tractului urinar aici.
Infecție urinară – tot ce trebuie să știi, de la simptome la tratament

Infecție urinară – tot ce trebuie să știi, de la simptome la tratament

Senzatie de arsură la urinare, nevoia de a urina des, stare generală de disconfort? Nu ești singura care trece prin asta. Aproximativ 60% din femeile din lumea întreagă se confruntă cel puțin o dată în viață cu o infecție urinară. În multe cazuri, infecția urinară poate recidiva. De obicei, recidivele apar în decurs de trei luni de la infecția inițială, însă 80% din infecțiile urinare reprezintă reinfecții. Incidența infecțiilor urinare crește odată cu vârsta sau activitatea sexuală intensă, așa că află care sunt metodele de prevenție sau tratament.
Citește mai mult
Infecție urinară la copii

Infecție urinară la copii

Pentru că sunt fragili, copiii se confruntă cu o mulțime de afecțiuni în primii ani de viață. Infecțiile tractului urinar sunt frecvente, până la 8% dintre fete și 2% dintre băieți confruntându-se cu o astfel de infecție până la vârsta de 5 ani. Pentru că simptomele pot fi greu de observat la copii și pentru că netratate, infecțiile urinare pot duce la complicații, află tot ce trebuie să știi despre prevenție și tratament. Cu tratamentul potrivit, copilul tău ar trebui să înceapă să se simtă mai bine în doar câteva zile.
Citește mai mult
Ce se ascunde în spatele infecțiilor tractului urinar

Ce se ascunde în spatele infecțiilor tractului urinar

Sexul poate fi un factor important în apariția senzației de usturime

Citește mai mult