De la simplu la complicat despre infecțiile urinare!

Descoperă eWalmark cel mai simplu magazin de la Walmark

Infecția tractului urinar (ITU) reprezintă prezența a cel puțin 100 000 germeni/ml de urină din jetul urinar mijlociu. Infecțiile tractului urinar pot fi acute sau cronice, deasemenea pot fi infecții ale tractului urinar inferior (cistite, uretrite, prostatite) respectiv superior (pielonefrite, etc.) Nu toți pacienții cu infecție de tract urinar prezintă simptome, dar majoritatea acuză urinări frecvente și dureroase, durere suprapubiana, urină tulbure. Febra și frisonul, precum și durerile lombare pot semnifica prezența unei infecții de tract urinar superior.

Dintre factorii favorizanți ai infecțiilor urinare amintim: sexul (este binecunoscut faptul că infecțiile tractului urinar sunt mai frecvente la femei comparativ cu barbații), vârsta (exista o tendință de egalizare a frecvenței aparitiei infecției tractului urinar la bărbați și femei după vârsta de 60 ani), sarcina, diverse boli cronice (DZ, hipertensiune arteriala, etc.), afecțiuni renale (litiaza renală, reflux vezicoureteral), afecțiuni prostatice (adenom de prostată), manevre urologice (cateterizare). Orice afecțiune care slăbește sistemul imunitar determină creșterea riscului de apariție a unei infecții urinare.

La copii simptomele unei infecții urinare pot fi trecute cu vederea sau atribuite unei alte afecțiuni. Iritabilitatea, lipsa apetitului, incontinența urinară și mai ales febra persistentă, pot ridica suspiciunea unei infecții de tract urinar. Spre deosebire de adult, copii tind să prezinte doar febră, făra alte manifestari clinice.

Simptomele și semnele enumerate anterior pot reprezenta semnale de alarma asupra prezenței unor afecțiuni grave (tumori vezicale, tumori sau adenom de prostata, litiaza renală, afecțiuni genitale sau neurologice, etc.), astfel încât consultul medical și investigațiile paraclinice (urocultura cu antibiograma, sumarul de urină, ecografia renovezicala) stabilesc diagnosticul de certitudine și conduita terapeutică.

Pentru că a preveni este mai usor decât a trata sunt recomandate anumite schimbari ale stilului de viata. Consumul de lichide în cantitate optima (cel putin 2 litri zilnic), evitarea sedentarismului, igiena genito-urinara, evitarea constipației reprezintă cele mai simple metode utile atât în prevenție, cât și în creșterea eficienței terapiei.

Deși considerate banale, infecțiile de tract urinar pot reprezenta afecțiuni grave în special la populația cu risc (copii, varstnici, pacienți cu diabet zaharat sau alte boli cronice), de aceea este importantă modificarea stilului comportamental prin adoptarea metodelor profilactice expuse anterior.

Tratamentul infecțiilor tractului urinar este unul antibiotic în cele mai multe cazuri iar antibioticul este prescris de către medic ţinând cont în principal de rezultatul antibiogramei şi de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar în ciuda acestui fapt trebuie respectată cu stricteţe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la 3 până la mai multe zile în cazul infecţiilor repetate sau complicate.

Infecțiile tractului urinar de natură severă pot necesita spitalizare şi tratament antibiotic injectabil.

Urinal - O prevenire eficientă a infecţiilor urinare

Capsulele de Urinal conţin o substanţă activă numită NutriCran – concentrat uscat de suc din fructe de merişor (Vaccinium macrocarpon), care acţionează favorabil asupra activităţii aparatului urinar. Merişoarele sunt o importantă sursă de biofl avonoide, compuşi fenolici şi alte substanţe naturale cu efect favorabil asupra sănătăţii omului. Substanţele active din merişor ajută la impiedicarea aderării bacteriilor patogene de pereţii uretrei şi ai vezicii urinare. Administrarea zilnică acţionează favorabil prin scăderea riscului de apariţie a infecţiilor urinare recidivante.

Inapoi la articole

Sfatul specialistului
Urinal de la Idelyn
Numarul 1 in Romania pe piata suplimentelor alimentare destinate ingrijirii tractului urinar/prevenirii si tratarii infectiilor urinare

Comenzi și sfaturi la 0800 800 279 (apel gratuit)
sau 021 211 2134 (tarif normal)