Infecție urinară – tot ce trebuie să știi, de la simptome la tratament

Senzatie de arsură la urinare, nevoia de a urina des, stare generală de disconfort? Nu ești singura care trece prin asta. Aproximativ 60% din femeile din lumea întreagă se confruntă cel puțin o dată în viață cu o infecție urinară. În multe cazuri, infecția urinară poate recidiva. De obicei, recidivele apar în decurs de trei luni de la infecția inițială, însă 80% din infecțiile urinare reprezintă reinfecții. Incidența infecțiilor urinare crește odată cu vârsta sau activitatea sexuală intensă, așa că află care sunt metodele de prevenție sau tratament.

2-Urinal_FB-link-post.jpeg

Ce este o infecție urinară, mai exact?

O infecție a tractului urinar este acea infecție care poate afecta orice parte a sistemului urinar – rinichi, uretere, vezica urinară și uretra. Totuși, majoritatea infecțiilor își fac apariția la nivelul tractului urinar inferior, adică vezica urinară și uretra. Infecția vezicii urinare determină apariția unor simptome extrem de neplăcute, dar și consecințe grave, dacă se răspândește la rinichi. Deși infecțiile tractului superior sunt mai rare decât cele ale tractului inferior, ele sunt de obicei mai severe. O mai bună înțelegere a infecției urinare te poate ajuta să adopți o atitudine preventivă sau să consulți medicul specialist pentru cel mai bun tratament în loc să te autodiagnostichezi pe internet și sa pleci urechea la tratamente care nu au efect.

Cauzele infecției urinare

O infecție a tractului urinar este cauzată de microbi, adică organisme prea mici pentru a putea fi văzute fără un microscop. Fie că este cauzată de bacterii, ciuperci sau virusuri, infecția urinară se numără printre cele mai frecvente infecții la om. Ștergerea din spate în față după utilizarea toaletei, sexul vaginal după sexul anal sau amânarea urinatului atunci când ai nevoie la baie sunt doar câteva dintre cauzele care determină apariția infecției urinare. Alți factori care predispun la infecții urinare sunt:

 • Vârsta (adulții mai în vârstă sunt mai predispuși la apariția infecției urinare)
 • Mobilitate redusă după operație sau repaus prelungit la pat
 • Infecție urinară anterioară
 • Obstrucții sau blocaje ale tractului urinar, cum ar fi o prostată mărită, pietre la rinichi și anumite forme de cancer
 • Utilizarea prelungită a cateterelor urinare, ceea ce poate facilita pătrunderea bacteriilor în vezica urinară
 • Diabet, mai ales dacă este slab controlat
 • Sarcina
 • Structuri urinare anormal dezvoltate de la naștere
 • Un sistem imunitar slăbit

Simptomele infecției urinare

Simptomele unei infecții urinare depind de partea tractului urinar care este infectată. Astfel, simptomele unei infecții urinare a tractului inferior (adică infecția care afectează uretra și vezica urinară) includ:

 • Senzația de arsură la urinare
 • Nevoia de urinare frecventă, fără a elimina prea multă urină
 • Prezența sângelui în urină
 • Miros puternic al urinei
 • Durere pelvină la femei sau durere rectală la bărbați

Infecția tractului superior, cunoscută și sub denumirea de urosepsis, afectează rinichii și poate pune viața în pericol dacă bacteriile migrează din rinichiul infectat în sânge. Simptomele infecției urinare a tractului superior includ:

 • Durere și sensibilitate în partea superioară a spatelui și a părților laterale
 • Frisoane
 • Febră
 • Greaţă și vărsături

Cum poți să previi o infecție urinară

Tratamentul infecției urinare se stabilește în corelație cu cauza. În urma anamnezei și investigațiilor amănunțite, medicul poate determina cauza infecției și confirma diagnosticul. Pentru că bacteriile reprezintă cea mai frecventă cauză, tratamentul constă în administrarea de antibiotice. Pentru a reduce riscul de rezistență la antibiotice, medicul va prescrie cel mai scurt tratament posibil. De obicei, tratamentul nu durează mai mult de o săptămână. Rezultatele din cultura de urină ajută medicul să selecteze un tratament cu antibiotice care va funcționa cel mai bine împotriva tipului de bacterii care cauzează infecția.

Pentru potențarea efectului, tratamentul cu antibiotice se completează cu gama Urinal, gamă completă pentru susținerea sănătății tractului urinar superior și inferior, atât în simptomatologie acută, cât și pe termen lung. Urinal Akut este un suport puternic încă de la primele simptome de disconfort urinar – arsură, presiune, nevoia de a urina frecvent. Efectul puternic și rapid, încă din prima zi de administrare, este asigurat de cantitatea necesară demonstrată științific de 36 mg PAC (extract standardizat), care ajută la eliminarea bacteriilor patogene din tractul urinar.

Prevenție infecție urinară

Cu cât tratezi mai devreme o infecție urinară, cu atât mai bine, pentru că infecțiile urinare netratate devin din ce în ce mai severe. Însă o atitudine și mai indicată este cea de prevenție. Următoarele recomandări te pot ajuta să previi infecțiile urinare și simptomele lor neplăcute:

 • Bea zilnic între 6-8 pahare de apă. Nu ai nicio scuză de genul „nu-mi place”, pentru că apa nu are gust. Pentru a o face mai atrăgătoare și mai gustoasă, adaugă-i căpșune, lămâie, busuioc proaspăt sau orice aromă care funcționează pentru tine.
 • Nu te abține să urinezi pentru perioade lungi de timp. Imediat ce simți nevoia să urinezi, îndreaptă-te către toaletă!
 • Urinează înainte și după actul sexual. Poate că nu pare cel mai atrăgător lucru, dar astfel previi dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar.
 • Discută cu medicul urolog despre gestionarea incontinenței urinare sau a dificultăților în a goli complet vezica urinară.

Dacă vrei să afli mai multe și despre simptomele infecției urinare la copii – care sunt cu atât mai greu de observat cu cât copilul este mai mic – accesează acest articol.

Infecție urinară la copii

Infecție urinară la copii

Pentru că sunt fragili, copiii se confruntă cu o mulțime de afecțiuni în primii ani de viață. Infecțiile tractului urinar sunt frecvente, până la 8% dintre fete și 2% dintre băieți confruntându-se cu o astfel de infecție până la vârsta de 5 ani. Pentru că simptomele pot fi greu de observat la copii și pentru că netratate, infecțiile urinare pot duce la complicații, află tot ce trebuie să știi despre prevenție și tratament. Cu tratamentul potrivit, copilul tău ar trebui să înceapă să se simtă mai bine în doar câteva zile.
Citește mai mult
Ce se ascunde în spatele infecțiilor tractului urinar

Ce se ascunde în spatele infecțiilor tractului urinar

Sexul poate fi un factor important în apariția senzației de usturime

Citește mai mult
Sănătoasă din cap până-n picioare

Sănătoasă din cap până-n picioare

Știm că sănătatea este esențială. Ea determină fiecare lucru important din viața noastră: familia, relațiile, obiectivele și visurile noastre... Față de sănătate, orice altceva este pe planul doi.
Citește mai mult