Superstițiile despre răceli versus bacterii

Răceala sau cistita (infecția de tract urinar) au vreo legătură cu frigul?

1.jpg

"Nu te așeza pe piatră rece că răcești!". Toate fetițele au auzit asta de la părinții lor. Este adevărat că frigul poate crea neplăceri dacă nu sunt îmbrăcate corespunzător, dar este frigul o cauză directă a infecțiilor de tract urinar?

Primul lucru care ar trebui subliniat este că "frigul" nu este un termen medical, ci unul folcloric. În fapt, când spunem cuiva că "răcește", ne referim de fapt la infecțiile de tract urinar, sau la cistită. Și este important să vorbim despre acest lucru deoarece statisticile arată că fiecare femeie trece printr-un episod de cistită cel puțin o dată în viață. Cauza directă nu este frigul, ci multiplicarea în uretră a bacteriilor care vin din zona rectului. Oricum ar fi, așezatul pe o bancă din stația de autobuz într-o zi friguroasă de toamnă nu va face bacteriile să se mute de la locul lor. Ceea ce se întâmplă este că frigul are un efect vasoconstrictor, adică venele și capilarele se contractă la frig (când, spre exemplu stai pe o bancă rece) lăsând mai puțin sânge să circule prin ele. Acest lucru cauzează o irigare defectuoasă a corpului și o scădere a capacității de apărare a organismului, permițând astfel bacteriilor să păcălească barierele de apărare.

Dar frigul nu este singurul factor care poate influența dezvoltarea infecțiilor de tract urinar. Să deschidem subiectul!

 

 

 

Cine sunt cu adevărat personajele negative din această poveste?

La fel ca în cazul altor boli, este important să știm care sunt factorii care joacă sigur un rol în dezvoltarea cistitei. Să vedem mai multe exemple.

  • Bacterii din excremente Orificiul uretral se află în apropierea rectului. Din cauza acestui factor anatomic, bacteriile din excremente (de cele mai multe ori E. coli) ajung în uretră printr-o traiectorie relativ simplă, spre vezica urinară. De aceea, este foarte importantă folosirea hârtiei igienice din față către spate, evitând să aducem bacteriile respective către uretră.
  • Actul sexual Această situație este asemănătoare cu prima, cu diferența că bacteriile care vin din vagin sau din zona genitală a partenerului tău pot fi și ele învinuite pentru infecție. Dacă doriți să le preveniți, este esențial să mențineți curate intrarea în uretră și cea în vagin înainte și după contactul sexual. În plus, este recomandat să faceți pipi imediat după sex (chiar dacă nu simți nevoia), deoarece asta te ajută să elimini bacteriile migrate în uretră.
  • Igiena intimă O igienă minimă este necesară. Nu trebuie să uităm de micile lucruri care par copilărești, dar care sunt foarte importante, cum ar fi spălatul pe mâini înainte și după ce folosim toaleta. Cea mai bună soluție este să ai mereu un pachet de șervețele umede la tine, evitând variantele parfumate care pot cauza iritații în zonele sensibile.

Ce alți factori pot influența?

  • Consumul insuficient de lichide Dacă nu bei suficiente lichide, simți nevoia de a urina mai puțin frecvent, iar asta înseamnă că urina stă mai mult timp în vezica urinară. Astfel, bacteriile au șanse mai mari să se multiplice. Pentru a vă menține starea de sănătate, trebuie să beți cel puțin opt pahare de apă pe zi, ceea ce corespunde unei cantități de 1,5- 2 litri.
  • Amânarea urinatului Te grăbești la ore, la birou sau acasă, uitând deseori de lucrurile elementare, cum ar fi urinatul. Nu este numai neconfortabil, dar și periculos; dacă aștepți până ți se umple vezica, ajuți la facilitarea infecțiilor cu bacterii.
  • Faci baie în loc să faci duș E OK dacă preferi să te relaxezi în cadă mai degrabă decât să faci un duș. Dar e recomandat să alegi duș, căci bacteriile migrează mai ușor către tractul urinar când stai în cadă.

Dacă ești conștientă de toate acestea, te ajută mult să-ți menții starea de sănătate: prin respectarea regulilor de igienă ești deja un pas înainte în evitarea infecțiilor de tract urinar. De asemenea, consumul unei cantități corespunzătoare de apă contribuie la menținerea tractului urinar sănătos și la creșterea confortului general.

Infecțiile de tract urinar pot fi semnalizate de o serie de schimbări în mirosul și culoarea urinei, de urinatul dureros, de dureri în zona de jos a abdomenului și uneori de febră. Consultați-vă medicul dacă experimentați oricare dintre aceste probleme. Pentru un aparat urinar sănătos și bine îngrijit pe termen lung, îți recomandăm să iei suplimentul nutritiv Urinal, cu extract de splinuță. Ajută la menținerea vezicii și tractului urinar sănătoase, dacă ai experimentat infecții urinare recurente.

(Sursă: WEBBeteg – M.J., Expert: Judit Lesznyák, medic pediatru)

Infecție urinară – tot ce trebuie să știi, de la simptome la tratament

Infecție urinară – tot ce trebuie să știi, de la simptome la tratament

Senzatie de arsură la urinare, nevoia de a urina des, stare generală de disconfort? Nu ești singura care trece prin asta. Aproximativ 60% din femeile din lumea întreagă se confruntă cel puțin o dată în viață cu o infecție urinară. În multe cazuri, infecția urinară poate recidiva. De obicei, recidivele apar în decurs de trei luni de la infecția inițială, însă 80% din infecțiile urinare reprezintă reinfecții. Incidența infecțiilor urinare crește odată cu vârsta sau activitatea sexuală intensă, așa că află care sunt metodele de prevenție sau tratament.
Citește mai mult
Infecție urinară la copii

Infecție urinară la copii

Pentru că sunt fragili, copiii se confruntă cu o mulțime de afecțiuni în primii ani de viață. Infecțiile tractului urinar sunt frecvente, până la 8% dintre fete și 2% dintre băieți confruntându-se cu o astfel de infecție până la vârsta de 5 ani. Pentru că simptomele pot fi greu de observat la copii și pentru că netratate, infecțiile urinare pot duce la complicații, află tot ce trebuie să știi despre prevenție și tratament. Cu tratamentul potrivit, copilul tău ar trebui să înceapă să se simtă mai bine în doar câteva zile.
Citește mai mult
Ce se ascunde în spatele infecțiilor tractului urinar

Ce se ascunde în spatele infecțiilor tractului urinar

Sexul poate fi un factor important în apariția senzației de usturime

Citește mai mult

Acest site folosește cookies pentru a-ți oferi o experiență cât mai plăcută. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Detalii